… Να σταθούμε λίγο σ’ ένα maxi single που δεν πρόκειται φυσικά να έχει την προβολή και την απήχηση ενός μεγάλου δίσκου του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, όμως πιστεύω θα την άξιζε. Υπογράφεται από τον Νίκο Κυπουργό και περιλαμβάνει μόνο δύο τραγούδια του: ένα από την ταινία “Aenigma Est” του Δημήτρη Μαυρίκιου που ερμηνεύει ο Γιάννης Μαυρίκιος (βραβεύτηκε μάλιστα στη Θεσσαλονίκη), κι ένα από την παράσταση του “Σωσμένου” του Edward Bond από το θεατρικό οργανισμό “Μορφές”. Ειδικά το τελευταίο φανερώνει τι μπορεί να πετύχουν μαζί δύο ετερόκλητοι καλλιτέχνες, ένας ταλαντούχος συνθέτης και ενορχηστρωτής σαν τον Κυπουργό και ένας εκφραστικός ερμηνευτής σαν τον Παπακωνσταντίνου, όταν αποφασίζουν να κινηθούν έξω από τα συμβατικά όρια του τραγουδιού. Γραμμένο μάλιστα καθώς είναι στα αγγλικά, δείχνει πως, αν διέθετε το πολυεθνικό μάρκετινγκ των μεγάλων εταιρειών, θα μπορούσε ίσως να σταθεί και στην ξένη αγορά και μάλιστα πιο άνετα από τα συνηθισμένα ντόπια κακέκτυπά της.

Φώτης Απέργης, Ελευθεροτυπία, 28 Μαρτίου 1991


Η φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου ιδιαίτερα εκφραστική και σε αγγλικό στίχο, και το “Saved”, αυτό το ηλεκτρίζον τραγούδι που μοιάζει με κραυγή, από τα πιο δυνατά σημεία της παράστασης που σκηνοθέτησε ο Τάσος Μπαντής. Στη δεύτερη πλευρά, ένα μικρό μόνο δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς που είχε κάνει ο Ν. Κ. για την ταινία του Δημήτρη Μαυρίκιου “Aenigma Est”. Είναι το τραγούδι – θέμα ετούτου του ντοκιμαντέρ, αλλά εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι ολόκληρη η μουσική της ταινίας θα βρει το δρόμο της δισκογραφίας όσο το δυνατόν συντομότερο. Αυτό τουλάχιστον επιβάλλει η ποιότητά της.

Σινεμά, 1991


“Ρε σεις, ίδιος ο Παπακωνσταντίνου είναι αυτός”. Η ομήγυρις συγκατένευσε χαμογελώντας, μέχρι που κάποιος έριξε μια ματιά στο εξώφυλλο του παράξενα μελωδίζοντος και ελαφρώς ανατολικού στις ηχητικές αποχρώσεις του αγγλόφωνου 12ιντσου και διαπίστωσε εμβρόντητος ότι ο ερμηνευτής του “Saved” ήταν όντως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο πρώτο ίσως άνοιγμά του σε μια γλώσσα άλλη από αυτή των προγόνων του. Το πείραμα θα ήταν ίσως απλώς αισθητικού ενδιαφέροντος αν δεν συνέτειναν και έτεροι δύο παράγοντες: το κομμάτι ακούγεται στην παράσταση “Σωσμένος” του Ε. Μποντ (θέατρο “Εμπρός”) –πράγμα που κατά τη γνώμη μας, μάλλον ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί, παρά τυπικό– και τη σύνθεση του τραγουδιού υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός, γνωστός για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από ελαφρύτητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος “μουσική δημιουργία”.

Αργύρης Ζήλος, Αθηνόραμα, 28 Δεκεμβρίου 1990