1/

Διγενής Ακρίτας

Εργογραφία

Διγενής Ακρίτας, λαϊκή όπερα σε τρεις πράξεις και δεκαπέντε εικόνες. 2002
Σκηνοθεσία Νίκος Κούνδουρος
Α΄εκτέλεση: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 2002

Ο “Διγενής” μου έδωσε την ευκαιρία  ν’ ασοληθώ για μία ακόμα φορά μ’ έναν μουσικό κόσμο πουπάντοτε με ελκύει, εκείνον της Ανατολής. Πρόθεση του Νίκου Κούνδουρου ήταν να τηρηθεί το ύφοςκαι το χρώμα της ανατολικής μουσικής. Αν εξαιρέσει όμως κανείς τις σαφείς και πιστές αναφορές στημουσική μας παράδοση, από τον Πόντο ως την Κρήτη, η προσέγγισή μου ήταν οπωσδήποτε  έντεχνηκαι σημερινή.

Ο Διγενής ενδιαφέρει τον μουσικό και για έναν πρόσθετο λόγο: Από μουσικής πλευράς, τα δύο “γένη”, Ανατολή και Δύση, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι έχουν βαθειά συγγένεια μεταξύ τους, ή και ότι είναι κατ’ουσίαν διαφορετικές όψεις ενός πράγματος,  καλούν τον μουσικό –ή πάντως του επιτρέπουν– ναδιαφοροποιήσει σ’ έναν βαθμό την αντιμετώπιση του “από δω” και του “από κει” κόσμου.: Έναπαιχνίδι ισορροπιών ανάμεσα στον κόσμο της Ηλιογέννητης και εκείνον της Αμαζόνας. Στη μέση, οίδιος ο Διγενής και η Μάνα.

Πέρα από την ερμηνεία των τραγουδιστών, άλλοι από τους οποίους υπήρξαν παλιοί συνεργάτες καιφίλοι, και άλλους είχα τη χαρά να ανακαλύψω σήμερα χάρη στον Διγενή, αποφασιστική για τονπροσδιορισμό του ύφους υπήρξε και η επιλογή των εξαιρετικών μουσικών που συμμετέχουν στην παράσταση.

Νίκος Κυπουργός (από το πρόγραμμα της παράστασης)