1/

Γέρμα (Federico Garcia Lorca) ▷ 🖌

Θέατρο

Σκηνοθ. Μίμης Κουγιουμτζής, Θέατρο Τέχνης, 1992

‌‌‌‌‌‌‌‌‌
‌Για τη μουσική της Γέρμας

Η Γέρμα ήταν για μένα μια τριπλή πρόκληση: Πρόκληση για να ανταποκριθώ στο ειδικό βάρος του έργου και του συγγραφέα, και παράλληλα να επιχειρήσω μια μουσική γραφή διαφορετική απ’ ό,τι έχω κάνει ως τώρα.
Η λογική αυτής της γραφής –αγνοώντας ορισμένες φορές τις σκηνικές οδηγίες του Λόρκα και παρακολουθώντας την οπτική της σκηνοθεσίας– απέφυγε τον αποσπασματικό χαρακτήρα των επιμέρους θεμάτων και προχώρησε σε μια πιο σύνθετη δομή από αόρατα μουσικά νήματα που να διατρέχουν το έργο, όπως για παράδειγμα η έμμονη ιδέα του νανουρίσματος.
Η ζωντανή μουσική που αποφασίστηκε ήταν μια πρόσθετη πρόκληση. Χάρη στην ιδεώδη ακουστική του «Υπογείου», οι εντάσεις και οι ισορροπίες των ζωντανών ήχων και των φωνών ρυθμίστηκαν αποκλειστικά από την απόσταση και τις μετακινήσεις των ηθοποιών, όχι μόνο στη σκηνή και στα παρασκήνια, αλλά και στις εισόδους και στα καμαρίνια του θεάτρου, ώστε όλος ο χώρος γύρω από τον θεατή να γίνεται αναπόσπαστο στοιχείο της μουσικής.
Μια ζωντανή μουσική οφείλει πολλά σ’ αυτούς που ακούραστα την υπερασπίζονται. Ευχαριστώ λοιπόν θερμά τα παιδιά του Θεάτρου Τέχνης και όλους τους συντελεστές της παράστασης, για την ευαισθησία και την εμπιστοσύνη τους.

Νίκος Κυπουργός


Κι αν την κρατούσαν κλειδωμένη
Νανούρισμα

Στίχοι: Τζένη Μαστοράκη
Τραγουδούν: Ο θίασος – Ρένη Πιττακή