Εδώ Λιλιπούπολη

  • Release 1980
  • Genre Σείριος

Track List

Μουσική και τραγούδια για τη ραδιοφωνική εκπομπή του Γ’ Προγράμματος.
Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τους συνθέτες.
Διεύθυνση ορχήστρας: Μάνος Χατζιδάκις

Η «Λιλιπούπολη» υπήρξε γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας από τη μιά, του Τρίτου Προγράμματος’ κι απο την άλλη, μιας ομάδας νέων ανθρώπων με πολύ ταλέντο που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο και δούλεψαν ελεύθερα με κέφι με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό.

Αυτό βέβαια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να εξοργιστεί η αντιδραστική παραδημοσιογραφία του ελληνικού τύπου που χαρακτήρισε την ΅Λιλιπούπολη΅ σαν…κομμουνιστική. Ισως γιατί πρώτη φορά κάποιοι μιλούσαν στα παιδιά υπεύθυνα με καθαρή ποιητική γλώσσα θίγοντας θέματα που βασανίζουν και πονάν τον τόπο, κι όχι σαν εκπαιδευτικοί η γονείς ανόητοι που συμπεριφέρονται στα παιδιά, λες κι αποτείνονται σε υπανάπτυκτους και ατελείς οργανισμούς με θέματα ανώδυνα και γλώσσα απονεκρωμένη και συμβατική.

Όμως εκεί που θέλω να σταθώ, είναι στο περιεχόμενο αυτών των δυο δίσκων που είναι η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών της «Λιλιπούπολης». Την μουσική την γράψανε τρείς νέοι συνθέτες -η Πλάτωνος, ο Μαραγκόπουλος κι ο Κυπουργός- προικισμένοι κι οι τρείς με αληθινό μουσικό ταλέντο, με καλλιέργεια κι ευφυία, που μαζί με την ευφάνταστη και τεχνικώτατη ενορχήστρωση που οι ίδιοι έκαναν στα τραγούδια τους σφραγίσανε μελωδικά την φημισμένη αυτή εκπομπή του Τρίτου, με τρόπο ανεξίτηλο. Και η Μαριανίνα Κριεζή που έγραψε όλους τους στίχους, με ιδιοφυία κατάφερε να ξαναζωντανέψει ελληνικές λέξεις χρήσεως καθημερινής, να τις τοποθετήσει ευαίσθητες, νεανικές, σαν να γεννήθηκαν χτές, μέσ΄στους ευρηματικούς στίχους των τραγουδιών.

Και πέτυχαν κι οι τέσσερις, ενα μοναδικό και λαμπερό επίτευγμα μουσικής και ποίησης για παιδιά και για το Ραδιόφωνο. Ανεπανάληπτο και καθοριστικό μες στην ελληνική πραγματικότητα.

Γι αυτό είμαι δικαιολογημένα υπερήφανος που είδα πρώτος την σημασία της «Λιλιπούπολης», σαν Διευθυντής του Τρίτου πριν απο πέντε περίπου χρόνια και που διευθύνω σήμερα σαν μουσικός τα τραγούδια της στην πρώτη δισκογραφική τους παρουσία. Είμαι δε σίγουρος, οτι συμβάλλω σ’ ένα αποτέλεσμα πολύ υψηλού επιπέδου που δεν στοχεύει μόνο στα παιδιά, αλλά σ΄ολόκληρη την σύγχρονη νεανική ευαισθησία του τόπου μας.

Μάνος Χατζιδάκις, 1980