1/

Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει

Εργογραφία

Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει, musical γιά σοπράνο, τενόρο, βαρύτονο, επταμελή γυναικεία χορωδία και ορχήστρα δωματίου. 1993
Δισκογραφία  💿
Παραγγελiα ΟΜΜΑ
Α’ εκτέλεση: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 18 Ιανουαρίου 1994, ορχ. ΑLΕΑ III, διευθ. Θoδ. Αντωνίου


 

ΘΕΑΤΡΟ ΧΥΤΗΡΙΟ, παιδικό μιούζικαλ “Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει”
(2010-2011)
Η παράσταση “Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει” κάθε Κυριακή στις 12 μ. Το μιούζικαλ γράφτηκε το 1993 και είναι βασισμένο στο παραμύθι «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα». Πρωτοπαίχτηκε το 1994 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έχει γνωρίσει έκτοτε δύο επιπλέον ανεβάσματα: από τις «Όπερες των ζητιάνων» σε συμπαραγωγή με το BIOS το 2009, και από το Σ.ΜΟΥ.Θ. (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου) στη Λάρισα το 2010.
Οι δημιουργοί του μιούζικαλ, Νίκος Κυπουργός και Θωμάς Μοσχόπουλος, μετέφεραν την υπόθεση του παραμυθιού του Άντερσεν στον κόσμο της μουσικής και, αφού την ανέμειξαν με γερές δόσεις χιούμορ, μελωδίας και σάτιρας για την καλλιτεχνική πραγματικότητα της χώρας μας, φρόντισαν να εισάγουν μέσα από το έργο τους το θεατή στις βασικές έννοιες της μουσικής διακριτικά, σαν παιχνίδι.
Οι «Όπερες των ζητιάνων» επιμένουν στη φρεσκάδα και την απελευθερωτική δύναμη του τραγουδισμένου θεάτρου και καταθέτουν τη νέα τους «χειροποίητη» παράσταση ενός σπουδαίου ελληνικού έργου: του μιούζικαλ ενός αιωνίου εφήβου της ελληνικής μουσικής, του Νίκου Κυπουργού.
Οι ανθρώπινες διαστάσεις της αίθουσας του θεάτρου ΧΥΤΗΡΙΟ, η αμεσότητα των τριών πρωταγωνιστών και της ζωντανής μουσικής και η σύντομη διάρκεια της παράστασης του Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που θα εγγυώνται ότι η πρώτη επαφή του νεαρού θεατή με το πολιτιστικό κεφάλαιο που καλείται «λυρική φωνή» δεν θα είναι βαρετή ή τραυματική, αλλά αντίθετα διασκεδαστική και αποδοτική.
Το αποτέλεσμα είναι μια ποιητική εισαγωγή στη μουσική και μια παράσταση κατάλληλη τόσο για μεγάλους όσο και για παιδιά κάθε ηλικίας.
Το νέο ανέβασμα του Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη, αξιοποιώντας τόσο την πείρα της ως μια από τις πιο δραστήριες σκηνοθέτιδες μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία, όσο και την εμπειρία της από το προηγούμενο ανέβασμα του έργου στο BIOS.